Mam nadzieję, że wszędzie zapanowała już wiosna, tak jak tu gdzie obecnie mieszkam, w Lublinie. Promienie słońca przebijające się przez chmury kilka dni temu były najlepszym pocieszeniem jakie mogłam sobie wymarzyć w ciężkim okresie na uczelni. Od kilku dni cieszę się więc z pięknej pogody i możliwości wyjścia na zewnątrz bez znudzonego ciepłego płaszcza czy parasola i kaloszy. Liczę, że nerwowo wyczekiwana przez wszystkich wiosna na dobre już zagościła w Lublinie.
Z takim ciepłym powiewem wiosny kojarzą mi się lekkie i smaczne sałatki, które wraz z poprawą pogody będę pewnie przyrządzała coraz częściej. Polecam poniższą sałatkę, którą zaserwowała podczas Świąt Wielkanocnych moja mama. Bardzo przypadła mi do gustu i od tamtej pory na jej zrobienie skusiłam się już kilka razy.
Wiosenna sałatka :)
Składniki:
sałata roszponka
6 pieczarek
5 rzodkiewek
1 ogórek zielony, średni
2 pomidory
kiełki słonecznika
200g ulubionej wędliny
1500g sera feta
4 jaja ugotowane na twardo
4 łyżki pestek dyni
pół puszki kukurydzy
kilka kromek pieczywa tostowego + masło czosnkowe
sos:
3 łyżki jogurtu
2 łyżki majonezu
użyłam przyprawy kamis fit up do twarożków ale równie dobrze można dodać mieszankę przypraw: bazylia, koperek, cząber, czosnek granulowany
pieprz, sól
Przygotowanie, banalnie proste :)
Obranego ogórka, rzodkiewkę oraz ugotowane i obrane jajka kroimy w plasterki. Dodajemy pokrojoną w paski wędlinę i pomidory w kostkę. Pestki dyni prażymy na suchej patelni (ja daję
więcej niż 4 łyżki:). Pieczywo tostowe smarujemy masłem i pieczemy w piekarniku do zrumieniania, następnie kroimy w kostkę (można użyć czerstwego pieczywa,które mamy na zbyciu). Pieczarki kroimy w plasterki i delikatnie podsmażamy na patelni, a ser feta kroimy w kostkę. W dużej
misie albo na poszczególnych talerzach układamy roszponkę, kiełki słonecznika,
ogórka, rzodkiewkę. Następnie dodajemy jajka, szynkę, pomidory i ser
feta, pieczarki, odsączoną kukurydzę (ja daję troszkę mniej). W małej miseczce mieszamy jogurt, majonez i
przyprawę fit up bądź mix poszczególnych przypraw, dodajemy sól, pieprz do
smaku i dokładnie mieszamy. Sałatkę polewamy dressingiem, posypujemy uprażonymi
pestkami dyni, kostkami chlebka i konsumujemy :)
Smacznego!
Ale mi smaka narobiłaś:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
Chciałam Cię obserwować ale nie mogę znaleźć przycisku :(
OdpowiedzUsuńSałatka przepyszna, uwielbiam takie dania.
W panelu administracyjnym bloggera klikasz na "układ", później "Dodaj gadżet", po prawej "Więcej gadżetów" i tam będą "Obserwatorzy". Musisz go umieścić np na bocznym pasku albo na dole bloga i ludzie będą mogli się dodawać :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńChyba umieściłam :) chyba...:P dzięki :)
UsuńWygląda baaaaaaardzo apetycznie :]
OdpowiedzUsuńwidzę, ze gotowanie sprawia Ci przyjemność, też lubie eksperymentowac w kuchni. Dodaję do obserwowanych jestem ciekawa kolejnych postów :)
OdpowiedzUsuń